Око магазин-2.11.2018. Сврљиг, скривено благо Србије

Злато и белмуж. За познаваоце Србије и играче асоцијаја ове две речи су довољне да погоде где смо

О злату у овом крају се подоста писало, због злата долазе многобројни копачи и обилазе чувене клисуре и планине. Неки су сигурно нешто и нашли. Не знам баш да ли злато, али мештани тврде да скоро свакодневно налазе вредне предмете из римског и византијског периода. Овде постоји и манифестација Белмужијада. Спрема се чувено чобанско јело од сира и кукурузног брашна, која се препоручује свима, а понајвише момцима пред женидбу, јер је белмуж, кажу, муж који је обелео образ

Екипа Око магазина била је у Сврљигу, али без амбиција да пронађе злато или трагаче, већ да види како се живи у Сврљигу, али и у 38 села, која припадају овој општини, на југозападу Србије.
На том путу упознали смо талентованог Филипа, момка који може да бира где ће и како ће да живи, а он је изабрао да сам себи шије гаредробу од конопље и да прави „свираљке од грањке". Један од ретких, који је остао у овом крају, Ненад Ранђеловић, две године је сам обилазио планине и кањоне, а сада је до старог Сврљиг града и чувене Самар пећине повео и екипу РТС-а. У Око магазину видећете најстарију становницу села Плужине, бака Ружу, која има 101 годину и две навике.

Аутор емисије: Далибор Жарић
Уредник емисије: Горислав Папић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара