Великани- Драгутин Димитријевић Апис

Растао је у доба када се гомилао гнев народа против Обреновића и њихове неуспешне ратне политике, када су вароши биле пуне војника, а ратни бубњеви били главна музика градске дечурлије.

Тешко је доживео пораз српске војске од Бугара на Сливници. Можда је зато и решио да се школује на Војној академији. Стиче надимак Апис према црном бику Апису из египатске митологије, симболу божанске снаге и моћи. Мајски преврат 1903. којим је ушао у историју је дело групе завереника официра у којој на почетку, због нижег чина, није играо важнију улогу.

Тек ће га судбоносна ноћ између 28. и 29. маја избацити у први план. Због тешког рањавања током акције у двору, постаје јунаком београдске чаршије и војних кругова, симбол Мајског преврата и вођа завереника. Остаће тајна да ли је он основао тајну организацију "Уједињење или смрт", у народу названу "Црна рука", или је утицао на њено стварање из другог плана. Моћ "Црне руке" утицала је да борба за власт и утицај током рата прерасте у Солунски процес. Апис је, полазећи од своје невиности, до задњег часа био убеђен да ће бити помилован. Стрељан је у ували код Солуна, везан за колац у гробу. У пролеће 1953. долази до обнове Солунског процеса, током које су рехабилитовани оптужени из 1917. И после Аписове рехабилитације, остало је много питања без одговора у вези једног од најмаркантнијих завереника у српској историји...

Уредник и сценариста серије је Момир Карановић, а редитељ Иван Поповић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво