Око магазин-12.12.2018. Слободан који је сањао слободу

Поводом шест деценија од смрти Слободана Јовановића, 2018. године, Око магазин био је посвећен једном од највећих српских умова 20. века

Од времена Обреновића, па све до првих концерата Битлса у Енглеској. У том раздобљу, на готово неспојиивим местима и временима, скоро читав век живео је правник, историчар, социолог, књижевни критичар, политичар.

Драгољуб Јовановић записао је: Уживао сам да доносим мисли од Слободана, под насловом "наш Волтер мисли". Јован Скерлић говорио је да је Слободан био један од најбољих српски стилиста.
Консултовали су га најмоћнији политичари његовог времена. За владу коју је он водио иронично је рекао: "Била је то најгора влада у историји".
Човек од књиге, осуђен због дјенерала. На Београдском процесу 1946. на којем се судило Драгољубу Михаиловићу, Слободан Јовановић осуђен је у одсусутву на 20 година робије, губитак политичких и грађанских права, држављанства. Кад му је годину дана пред смрт стигла понуда из Београда да се врати, одговорио је - Вратићу се са слободом.

За Око магазин о Слободану Јовановићу говоре: Војислав Павловић, Милош Ковић, Борис Милосављевић, Бранка Прпа, Јовица Тркуља, и потомци Слободана Јовановића.

Аутор: Стеван Костић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво