У ходу- Круг двојке

Део престонице познат као "круг двојке" заправо не представља само центар Београда, већ и саме државе. Од њега све почиње.

У интелектуалном смислу то су прве школе, гимназије, мушка и женска, сада Прва и Пета, факултети... На њима се образује и ствара политичко-културна елита, која после прелази у главне државне институције, које се такође налазе у том кругу. Многи кажу да је то место у коме је прича о Београду и почела. Који су то митови који прате "круг двојке"? Која врста митоманије нас у овом кругу опседа? Лажна је дилема коју савремено друштво поставља пред нас, само у обесмишљеном друштву и друштву без циља поставља се дилема "за или против елите". Елита, уколико је интелектуална и научна, а не финансијска и политичка, треба да буде репер, мера вредности...

Нови трендови са Запада крећу да се шире из њега, или бар тако делује. Од урбаног и бунтовног начина живота, журки, свирки, клабинга, до лежерног испијања еспреса у поподневним часовима... Међутим, сведоци смо све већег развоја овог начина живота, а све мањег броја уметничких институција које се на жалост одржавају на рубу егзистенције или стоје у вечитој реконструкцији. Уколико из "круга двојке" све креће, поставља се питање каква уметност се из њега шири и коме је она данас потребна? Какве генерације из њега излазе и какве узоре данас постављамо? Да ли смо изгубили идентитет, традицију, а самим тим и уметничку сцену? Ово јесте подсетник на "круг двојке" али  ходајући кроз његове улице, ходали смо кроз улице читаве државе.

Саговорници: Миомир Петровић, писац, приповедач и драматург; Драган Амброзић, одговорни уредник програма Дом омладине Београд; Аја Јунг, балерина и директорка Београдског фестивала игре; Борис Малагурски, редитељ.
Аутор и уредник: Јелена Светличић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво