Траг у простору- Павлова бара или Палић

Званични подаци о квалитету воде Палићког језера постоје још из 1847. године када је први пут рађена хемијска анализа воде. То је тада било типично слано језеро, натријум-карбонатног типа.

Тај састав воде је омогућио развој бањског туризма, а комерцијално се користила и за прављење соде. Још крајем XIX века забележено је да је језерско биље бујало. Овај процес се понављао током времена, а помори риба бележе се готово током читавог двадесетог века.

Кулминација овог проблема је била у лето 1970. године када је због великог загађења и неконтролисаног цветања алги, дошло до нестанка кисеоника у води због чега је практично угинуо скоро сав живи свет у језеру. Језеро је 1971. исушено и из њега је извађен сав муљ. Изграђен је пречистач за отпадне воде, а 1976. језеро је поново напуњено водом.

Мишел Роман, дипломирани хидролог, дошао је из Немачке на Палић 2011. године путем пројекта међународне размене преко немачке организације за техничку сарадњу и ради као саветник и члан Радне групе за санацију језера Палић и Лудош при јавном предузећу Парк Палић. Први корак је, кажу био детаљно претрага свега што је потребно за успешну реализацију планова да се Језера Палић и Лудош очисте.

Најтеже питање је било где и како наћи изворе финансирања. Укупна вредност пројекта санације језера Палић износи око 7,5 милиона евра, од чега је 6,5 милиона донација КFW банке путем државног оквира сарадње Немачке и Србије. Године 2017. требало би да буде завршена експропријација земљишта, предуслов за заштитни појас око језера, а до 2018. канализација за насеље Палић, други битан предуслов за унапређење квалитета воде.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се