Траг у простору- Павлова бара или Палић

Званични подаци о квалитету воде Палићког језера постоје још из 1847. године када је први пут рађена хемијска анализа воде. То је тада било типично слано језеро, натријум-карбонатног типа.

Тај састав воде је омогућио развој бањског туризма, а комерцијално се користила и за прављење соде. Још крајем XIX века забележено је да је језерско биље бујало. Овај процес се понављао током времена, а помори риба бележе се готово током читавог двадесетог века.

Кулминација овог проблема је била у лето 1970. године када је због великог загађења и неконтролисаног цветања алги, дошло до нестанка кисеоника у води због чега је практично угинуо скоро сав живи свет у језеру. Језеро је 1971. исушено и из њега је извађен сав муљ. Изграђен је пречистач за отпадне воде, а 1976. језеро је поново напуњено водом.

Мишел Роман, дипломирани хидролог, дошао је из Немачке на Палић 2011. године путем пројекта међународне размене преко немачке организације за техничку сарадњу и ради као саветник и члан Радне групе за санацију језера Палић и Лудош при јавном предузећу Парк Палић. Први корак је, кажу био детаљно претрага свега што је потребно за успешну реализацију планова да се Језера Палић и Лудош очисте.

Најтеже питање је било где и како наћи изворе финансирања. Укупна вредност пројекта санације језера Палић износи око 7,5 милиона евра, од чега је 6,5 милиона донација КFW банке путем државног оквира сарадње Немачке и Србије. Године 2017. требало би да буде завршена експропријација земљишта, предуслов за заштитни појас око језера, а до 2018. канализација за насеље Палић, други битан предуслов за унапређење квалитета воде.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво