Око магазин- Света гора, Путин као државник Ципрас као туриста

Зашто су монаси на Светој Гори одбили да угосте премијера Грчке?

Лидера Сиризе Алексиса Ципраса данас многи зову бивши левичар, оптужујући га да је издао политику која га је и довела на власт. И о томе левичари у Грчкој и Европи данас расправљају. 
Међутим, у једној ствари, Ципрас је остао доследан. У јануару 2015. године, када је постао премијер, одлучио је да заклетву неће положити на Јеванђељу, кршећи тако старе протоколе и провоцирајући цркву. Ципрас је истицао да је атеиста и да цркву треба одвојити од државе.
Можда зато није изненађење вест да је Света Гора, територија под формално грчким суверенитетом, у септембру 2017. одбила да Ципраса прими као премијера, односно да га угости уз све државничке почасти, јер је атеиста.  Занимљиво је да те почасти 2016. године добио председник Русије Владимир Путин.
Да ли су у овој одлуци учествовали и српски монаси из Хиландара и како изгледа систем одлучивања на делу Халкидикија који већ вековима има веома широку аутономију. О свему томе, за Око магазин говори бивши дипломата и члан Комисије за обнову Хиландара Владета Јанковић.
У емисији погледајте и да ли је 2025. година када ће Србија приступити Европској унији, које су европске последице каталонског референдума, и како је изгледао живот најбогатије жене у Европи Лилијан Бетанкур.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво