Траг у простору- Љуте противнице прашине

Много шта се мењало кроз историју. Многе справе, машине и уређаји су временом нестали или су потпуно замењени напреднијим. Метла је од давнина остала готово иста.

Поуздане чињенице говоре да су се усисивачи појавили тек пре нешто више од сто година. У озбиљну конкуренцију с метлом ушли су после Првог светског рата, али ни цео века им није било довољан да потпуно потисну метле из нашег живота.
Метлом се човек служи вероватно још од праисторије. У Библији се метла спомињу чак на девет места. Појављује се на египатским цртежима. Код Римљана су "метачи светилишта" могли да буду само посебно заслужни грађани. У старој Грчкој метла је оруђе богиње Хекате, заштитнице магије и тајних учења, која је била троструко божанство: на небу богиња месеца, на земљи порођаја и младих, а у подземном свету владарка подземних сила. Метла се јавља у многим народним предањима, а верује се да штити људе и домаћинства од злих сила и нечистоће.
Будући да је отелотворење плодности, често је саставни део свадбених ритуала, па је младенци прескачу за нови почетак, раскид с прошлошћу, спајање две породице и стварање новог домаћинства. И данас се верује да срећу доноси метла окренута према горе, али и веровање да никад не треба носити стару метлу са собом када се селите. Једноставно баците стару и купите нову метлу за нову кућу. Метларство се разликује од других заната и по томе што се не учи у школама већ се вештина преноси с генерације на генерацију, од старијих и искуснијих на млађе, директно у производњи, али мало ко зна да је наша земља четврти извозник метли на свету, после Кине, Шри Ланке и Мексика. Највише их извозимо у Италију, Немачку, Швајцарску и Француску. Србија је светска сила у производњи метли. Метла је наш најконкурентнији производ, захваљујући понајвише војвођанском сирку метлашу, за који кажу да је најквалитетнији на свету.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво