Странац у Србији- Светлана Кравченко

Готово да нема куће у Неготину у којој се не чују звуци хармонике. Бар један члан је школован музичар а све чешће је у породици и друга генерација хармоникаша.

Када је пре 25 година Украјинка Светлана Кравченко добила позив од својих колега из Југославије, са којима је делила студенстке дане на Музичком конзерваторијуму у Москви, да дође и оснује одсек за хармонику у тамошњој музичкој школи, није ни слутила да ће Москву заувек заменити за Неготинску крајину. 

Поред Неготина и села Мокрање, родног места Стевана Мокрањца, емисија је снимана и у манастиру Вратна и поред кањона реке Вратне, познатом по својим природним прерастима "Вратњанске капије".
"Није случано што сам из православне земље дошла да живим у православну земљу. Божја рука ме је довела и задржала. Веома ми значи рад у цквеном хору и на том дару сам му бескрајно захвална" - каже Светлана Кравченко.

Светлана је данас омиљена грађанка, јер је својим строгим педагошким радом руске школе произвела многе генерације Уметничке школе "Стеван Мокрањац" у врсне музичаре, али је пре свега, успела да утиче да млади заволе хармонику.

Емисија је снимљена у време 53. Мокрањчевих дана када је "Хор храма Свете Тројице", којим диригује Светлана Кравченко, наступао као и сваке године. Неготинци су врло поносни на свој хор, који их представља путујући по Србији и понегде у свету, али и због наступа на свим малим и великим светковинама које се организују у округу у добротворне сврхе за помоћ угроженим суграђанима.

Аутор и уредник - Ранка Јакшић
Редитељ - Ивана Стивенс 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво