Траг- Ратници духовници работници

Као средњовековни писари, Ратници, духовници и работници својим пером доносе приче о наслеђу које вековима баштинимо, о вредностима српске традиције и одјецима срењовековне културе који сазревају у нама - у уметнику, писцу, истраживачу, Хефесту новог доба, музичару...

Три приче у којима су актери и ратници, и духовници, и работници средњег века али и савременог доба, Траг доноси дух средњовековне животне, витешке, језичке, песничке и музичке матрице.

Прву причу оживљавају археолог Марко Алексић, проучавалац наоружања средњег века, и Стеван Стевановић, који се бави реконструкцијом историјског оклопа и оружја. Они говоре о индустрији наоружања, борбеној спремности средњовековног војника, о витештву које је тековина наших простора, али и о мање познатим законима Душановог законика попут оног да су и жене могле имати у власништву делове витешке опреме и њима располагати по слободној вољи. 

Доносе нам и причу о Јелени Лазаревић Балшић, која је хероина са овог простора и пандан познатијој Јованки Орлеанки. Дух епохе који се реконструкцијом историјског оклопа и оружја уноси у филм или позоришну представу настаје у радионици архитекте Стевана Стевановића. Гледаоци ће на неки начин учествовати и у изради једног оклопа, а сазнати понешто и о томе како је овај занатски подухват изгледао у радионицама мајстора средњег века.

Друга прича је посвећена књижевности, негдашњој и данашњој. Као што су средњовековни писари тражили од читаоца да обрати пажњу на важно место у тексту цртајући кажипрст поред кога је исписано зри зде, што значи погледај овде, тако и аутор збирке песама Зри зде Томислав Јовановић скреће пажњу на језичку матрицу и дух средњовековне књижевности, ипак донет на данашње тле. Други угао о савременом стваралаштву које се ослања на средњовековну културу и књижевност доноси професор Филолошког факултета Александар Милановић.

У време када се традиционална музика на кавалу гасила, кавал је пронашао музичара, а музичар пут до инструмента који је такође био у нестајању. Причу о кавалу и лепоти музике коју производи доноси доктор музичке уметности Милош Николић. Кавал је уписан на Националну листу нематеријалног културног наслеђа као угрожени инструмент.

Милош Николић, иначе професор кавала у Музичкој школи "Мокрањац", успева да обнови израду овог инструмента, али и да заинтригира младе људе за традиционалне инструменте и музику. У оживљавању пастирске музике помаже му и градитељ кавала Ненад Милетић. Иако скромно, у емисији ипак открива неке тајне о изради овог инструмента. Његова радионица пут је ка очувању традиције. Захваљујући заједничком раду, музичар и градитељ инструмента остављају траг за будућност и неговање музичког наслеђа.

Аутор емисије: Радица Смиљковић
Уредник серијала: Љубисав Алексић

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво