Живот и стандарди-Ново Брдо и рудници

Средњовековни српски град Ново Брдо и у то време познато рударско седиште, чије су везе прелазиле границе Балкана, само је један од десетак рудника на Косову и Метохији.

Остаци тврђаве подсећају на славну прошлост тог краја, у коме су живели и трговали, поред Срба,  Дубровчани и Саси. О прошлости тог места, где се производило чувено гламско сребро, које у себи садржи и одређени проценат злата, говори историчар Божидар Зарковић. А колико је тај и остали предели јужне српске Покрајине богат минералним сировинама сазнајемо од стручњака, геолога који износе резултате истраживања које су својевремено имали у том делу земље. Олово, цинк, сребро али и фероникл, боксит, манган, као и велика лежишта магнезита, глине, затим велике резерве лигнита угља говоре о непроцењивом богатству.

Привредна комора Србије и надлежна министарства пописали су државни и друштвену имовину на Косову и Метохији. Тај документ садржи 7.000 страница, што показује да је реч о непроцењивој имовини коју су Албанци 1999. године најпре узурпирали, а потом и присвојили.

Аутор емисије: Светлана Вукмировић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво