Око магазин-Ју Несбе у модерним временима

Београд је свет и зато што норвешког писца чекају редови читалаца и због часописа у којем Станко Церовић на 18 страна портретише Едварда Сноудена.

 

Београд је и даље град у којем долазак писца може да изазове еуфорију. Редова за потписивање књига последњи пут видели смо пре три године када је долазио Љоса а сада је исто дочекало и најбољег писца крими романа на свету. Али, Ју Несбе није само то, он је човек који је у својој дистопији замислио да Русија окупира његову Норвешку, он се усудио да Шекспировог Магбета смести у 20. век али то је и човек који је годинама одбијао да се његови романи екранизују. И када је напослетку попустио није желео да одгледа Снешка. Зашто открио је у интервјуу за Око магазин.

Београд је крајем четрдесетих био и град који је слао Владимира Дедијера у Холивуд да направи интервју са Чарлијем Чаплином. Београд је шездесетих био град у који се вратио Црњански а Београд је у овим модерним временима добио часопис у којем се може прочитати и тај Дедијеров интервју, и Прустов упитник Милоша Црњанског али и пронаћи тајна веза између Вудија Алена и Љубомира Симовића. Да ли у времену доминације таблоида има простора и за културну периодику? Да ли још има људи које занима и култура и новинарство?

Уредник емисије Горислав Папић 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво