Квадратура круга- Арад

Аутор Квадратуре круга Бранко Станковић вас води у Арад, град у Румунији у коме су Срби били већинско становништво све до средине 18. века.

Већина њих напустила је овај град после Карловачког мира и укидања границе на Моришу и одселила се на простор данашње Украјине где су Срби основали две губерније под називом Нова Србија и Славеносербиа. Те области више не постоје под тим именом али су и до данас остали називи места које су Срби донели са собом када су се доселили тако да и данас у Украјини имате Вршац, Панчево, Суботицу, Сомбор, Сланкамен, Ковин, Земун, Турију итд.
У Араду, који данас има 140.000 становника, рођен је и сахрањен први српски доктор наука Сава Текелија, племић, велики добротвор и задужбинар, оснивач Текелијанума у Пешти, писац и преводилац и доживотни председник Матице Српске.
Осим Текелије српски летопис Арада исписивали су и архитекта Милан Табаковић, који је пројектовао око 50 палата у овом граду, а велики траг оставиле су и уметничке породице Алексић, Тенецки и Ивковић.

Нажалост, у Араду је и највећа српска гробница у Румунији, у којој почива 4.317 Срба уморених током Првог светског рата у логору смештеном у лагумима тврђаве у Араду.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво