Живот и стандарди: Исток чува Гориоч

Исток је мала варош која припада пећком округу. Многи је сматрају најлепшим делом Метохије. Изнад самог места доминирају стене и планински врхови који читавом пределу дају посебан изглед.

У тој маленој општини до 1999. године живело је више од 9 хиљада Срба. Иако је пре пар година у самом граду обновљено 46 кућа, Албанска заједница није допустила да се Срби врате. Зато близу 900 повратника живи у околним селима, а седиште општине Исток је у Осојану.

У центру Истока црква светих апостола Петра и Павла. Црквени комплекс без посебне заштите, а у парохијском дому свештеник са породицом: двоје малишана и беба од само неколико дана. У некада великом српском насељу Љуг које је срушено, затекли смо неке од малобројних повратника.

На узвишењу изнад града манастир Гориоч из 14. века, задужбина краља Стефана Дечанског, ту је и неколико монахиња које су сачувале манастирски комплекс.

Гориоч је место окупљања свих повратника из Истока и околине. Породица Поповић прошла је мукотрпан пут до повратка. Иако нису успели да обнове своју уништену кућу у самом Истоку, нису одустали. Нови живот отпочели су у Осојану.

Са каквим мукама су били суочени током последњих неколико година сведоче мештани, а о прошлости манастира Гориоч говори владика Рашко-призренски Теодосије. 

Аутор: Светлана Вукмировић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво