Ране, филм

Филм је посвећен генерацијама рођеним после Тита. Базиран на истинитом догађају, филм прати судбину двојице дечака, Пинкија и Швабе, који одрастају на Новом Београду, у периоду 1991—1996. Детињство главних јунака детерминисано је санкцијама, близином рата и криминализацијом читавог друштва, који удружени стварају сасвим нов систем вредности.

Као и многи њихови вршњаци, Пинки и Шваба већ са четрнаест година улазе у свет криминала, прихватајући вредности Србије из тог периода, екс-комунистичке заједнице у хипер-транзицији, која, због рата и санкција, подсећа на театар апсурда. Идоли главних јунака су познати београдски криминалци и ТВ шоу „Пулс асфалта" који такву фелу људи доводи у госте и ствара од њих медијске звезде. Пинки и Шваба маштају да једног дана гостују у својој омиљеној емисији и труде се, злочинима, да то заслуже. Након што успевају у томе, њихов успон у свету криминала се прекида међусобним сукобом. Шваба испаљује пет метака у Пинкија, несвестан тога да свог најбољег пријатеља рањава у иста она места у која је Христ рањен две хиљаде година раније. Пинки успева да преживи и након извесног времена бежи из болнице, те позива свог пријатеља на помирење. Помирење је више него ужасно - рањени дечак треба свом другу, по неписаном правилу, да направи пет потпуно истих рана како би се пријатељство обновило.

Срђан Драгојевић је режирао и написао сценарио за овај филм снимљен 1998. године. Сценарио је инспирисан школским друговима Ивана Ивановића који су се звали Беша и Марко.
У филму играју Душан Пекић, Милан Марић Шваба, Драган Бјелогрлић, Бранка Катић, Мики Манојловић,Данило Бата Стојковић, Горица Поповић и Весна Тривалић.
На Филмским сусретима у Нишу 1998. године, награду за најбољи глумачки пар, по оцени читалаца Вечерњих новости добили су Бранка Катић и Драган Бјелогрлић, а на Фестивалу филмског сценарија, исте године у Врњачкој бањи, Срђан Драгојевић је добио награду за најбољи сценарио.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво