Други век – Горан Марковић

Горан Марковић је једна од најкомплекснијих појава наше кинематографије. Дете великих глумаца Оливере и Радета Марковића, ученик Елмара Клоса и Милана Кундере, у кинематографију је ушао истовремено као редитељ у ТВ серији "Држи воду док мајстори оду" и као тумач главне улоге у дебитантском играном филму Лордана Зафрановића"Недјеља".

Још неколико година радио је на телевизији као редитељ и глумац, а онда је дошло Специјално васпитање које га је у потпуности одвело режији играних филмова. До сада има укупно једанаест играних филмова који су му донели велики успех код публике и критике, али и код жирија на домаћим и међународним фестивалима. Посебно у Шпанији и Француској где је имао низ ретроспектива и на фестивалу у Монтреалу где је награђиван за Урнебесну трагедију, Кордон и Турнеју. 

У овој емисији Други век посвећеној Горану Марковићу, чућемо зашто тај аутор није хтео да постане глумац и зашто је и поред глумачког искуства, ипак, постао редитељ. Описујући трауме које је имао на почетку редитељске каријере, Горан Марковић ће дефинисати професију филмског редитеља.

Такође, објасниће зашто је субверзивност једна од његових главних ауторских одлика и какав треба да буде однос филма и стварности коју живимо.

Његови филмови били су на редовном репертоару европских биоскопа. Али оно што је битније од сваке награде и популарности - свих 11 играних филмова Горана Марковића и дан данас стоје естетески чврсто, можда, чак боље и јаче него када су стварани.

Уредник и аутор емисије је Небојша Поповић.
Редитељ је Владимир Момчиловић, сниматељ Војсилав Поповић, монтажер Мирјана Митровић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво