Монтевидео, бог те видео, 1-8

„Монтевидео, Бог те видео!“ је телевизијска серија из 2012. То је редитељски првенац српског глумца Драгана Бјелогрлића по сценарију Срђана Драгојевића и Ранка Божића. Сценарио је написан по истоименој књизи спортског новинара Владимира Станковића која говори о великом успеху репрезентације Краљевине Југославије(коју су тада чинили играчи из Србије) на Светском првенству у фудбалу у Уругвају 1930. године.

Главна нит серије је смештена пред историјски успех репрезентације Југославије у Монтевидеу 1930. године на првом светском првенству у фудбалу и играње у полуфиналу, као и личности младих фудбалера, који су својим ентузијазмом и талентом допринели одласку на ово велико светско такмичење.

Време одвијања догађаја је у распону од краја 1929. године до почетка септембра 1930. године. када се фудбалери, велики национални хероји, кроз причу о тадашњим културним и друштвеним догађајима, најпре у Београду, боре са драмском свакодневицом сиромашних, али најпре неискварених фудбалера са једне стране, односно Београдске и Југословенске буржоазије са друге.
Радња прати њихове животе, личне проблеме, колизију коју прави жеља за спортским доказивањем наспрам устаљеног градског живота, обичаја и потребе за послом и преживљавањем које постављају Београд и Југославија у време између два светска рата. Осим кроз главне протогонисте, градски културно социјални живот Београда је представљен и кроз пуно споредних ликова који припадају различитим класама друштва, кроз њихова размишљања, постављање према животу и ситним радостима

Филмска екипа је бројна: Милош Биковић, Петар Стругар, Милутин Караџић, Бранимир Брстина, Нина Јанковић, Данина Јефтић, Војин Ћетковић, Виктор Савић, Никола Ђуричко, Сергеј Трифуновић, Срђан Тодоровић, Анита Манчић, Тамара Драгичевић, Бранислав Лечић и други.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво