Рођендан господина Нушића, ТВ театар

Снимак једне од најгледанијих представа у протеклој позоришној сезони - "Рођендан господина Нушића", по тексту највећег модерног српског комедиографа, Душана Ковачевића и у режији Небојше Брадића. Представа се игра на сцени београдског "Звездара театра".

Бранислав Нушић је свој 60. рођендан,као што је ред, обележио у Народном позоришту, у присуству високих званица. Но, пре тога, "за своју душу", Бен Акиба је свратио у омиљену скадарлијску кафану, где га очекују пријатељи, на челу са његовом "Госпођом министарком", Љубинком Бобић...
Душан Ковачевић и Небојша Брадић, такође сарадник у настајању овог текста, Нушића су приказали као комедиографа који у души носи тугу, па и неправду, али је увек спреман да запева и наздрави са пријатељима. У представи учествује и "Оркестар за све прилике" са Сандом Балабан на челу, па жива музика даје посебан тон овом слављу.
У улози Бранислава Нушића је популарни српски глумац, Бранислав Лечић, који је, као и цела представа, за ову улогу побрао многобројне комплименте, како позоришне публике, тако и званичне стручне јавности. Као Спасоје, власник кафане "Златни пехар" и велики Нушићев пријатељ, Драган Петровић Пеле је добио награду Ћуран, за најбоље глумачко остварење на Данима комедије 2015. године.
Млада глумачка звезда, Тамара Драгичевић, врло пластично је представила Љубинку Бобић, глумицу Народног позоришта. Конобара, који сања да постане глумац, игра Петар Бенчина, а несхваћеног песника, који прогања Нушића, приказао је Иван Зарић. Небојша Брадић је протумачио овај текст као дирљиво сећање на најславнијег српског комедиографа, који је у свом животу доживео и врло тешке дане. Представа "Рођендан господина Нушића" је постављена на сцени Звездара театра у оквиру јубилеја - стопедесетогодишњице од рођења Бранислава Нушића. Врло успеле костиме, који реконструишу боју времена и додају на колоритности карактера, креирала је Марина Вукасовић Меденица, која је за своју креацију такође награђена на Данима комедије у Јагодини. "Бранислав Нушић се родио пре више од сто педесет година, и, као неки људи у његовим комедијама, васкрсава сваке године, све актуелнији и живљи, него у време кад се причало да је стварно жив", рекао је, поводом овог јубилеја, Душан Ковачевић.
Уредница ТВ театра је Драгана Бошковић 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво