Други век – Мира Бањац

Мира Бањац је је једна од наших највећих и најбољих глумица.

Изузетна je у позоришту и на телевизији, тешко достижна на филму који је непрестано изненађује новим улогама, признањима и успесима. Недавно се вратила из Кана где је у програму "Известан поглед" приказан филм Далибора Матанића "Звиздан" у коме је играла запажену улогу. Прошле године на Палићком фестивалу добила је награду "Александар Лифка" за допринос европском филму.

Са глумом се срела још у културној секцији Прве пролетерске бригаде, да би после рата почела позоришну каријеру. Потом је стала пред ТВ камере а затим и пред филмске. На филму је почела поприлично касно, у другој половини шездесетих година прошлог века и од тада је нанизала више од педесет улога. Отприлике једну годишње, што није мало с обзиром на Мирину богату и дугу позоришну и телевизијску каријеру.

У емисији "Други век" Мира Бањац говори о поприлично збуњујућим филмским почецима код Соје Јовановић, а затим о методима којима је суштински дочаравала своје филмске хероине, а оне су претежно биле жене из народа. У том смислу, без обзира да ли је реч о главној или споредној улози Мирина посвећеност плени у филмовима "Мајстори, мајстори". "Сјећаш ли се Доли Бел?", "Живот радника", "Балкански шпијун" или "Лепота порока"...

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво