Други век – Бранка Чеперац

Херој монтаже првог реда

У бљештавом свету филма постоје људи који, у тишини и мраку, снимљеном материјалу дају коначан изглед. Они нису ни славни ни претерано познати људи али су редитељима најближи и често најоданији сарадници.

То су филмски монтажери - уметници читања, естетског уобличавања и трансформисања филмских знакова у филмски језик. Међу најзначајнијим професионалцима у тој струци, на нашим просторима, је Бранислава Бранка Чеперац која је за монтажним столом провела скоро шест деценија. И још ради јер је управо завршила најновији филм Срђана Карановића "Беса".

Бранка Чеперац је измонтирала цео Карановићев филмски опус, а испод њене пресе изашли су филмови и драме Лордана Зафрановића, Здравка Шотре, Срђана Драгојевића, Боже Николића, Ђорђа Милосављевића, Милана Јелића, Живка Николића, Бранка Бауера...

Посебно важни у њеној каријери су десетине хиљада метара траке измонтираних у "Застава филму", "Underground" Емира Кустурице и већи део опуса Миће Милошевића...

За "Underground" и "Ми нисмо анђели" добила је Кристалну призму, награду наше Академије за филм и науку, а за "За сада без доброг наслова" Златну арену у Пули.

У емисији о филму "Други век" Бранка Чеперац открива суштину свог приступа послу који неизмерно воли, док Срђан Карановић, Мића Милошевић и млади монтажер Матеја Рацков објашњавају зашто је њима и нашем филму Бранка Чеперац важна и понекад незаменљива.

Уредник и аутор емисије Небојша Поповић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво