Солунци говоре, ТВ театар

Праизведба текста Солунци говоре Антонија Ђурића била је давне 1981. у Народном позоришту у Београду у адаптацији и режији Цисане Мурусидзе, да би представа потом била играна 350 пута.

На сцени „Раша Плаовић" иста редитељка поставила је овај комад поново, овог пута у извођењу младих глумаца са Академије уметности у Београду и Академије умјетности у Бања Луци. Председници две државе Николић и Додик били су покровитељи овог пројекта. Сценограф представе је истакнути уметник Драган Стојков, а костимограф Драгана Пурковић Мацан. Уметнички сарадник је била Бранка Зорић Васовић. 

У овој надахнутој документарној драми, која евоцира успомене на јунаштво и страдања у Првом светском рату, играју млади глумци: Марија Ђајић, Иван Перковић и Данило Керкез из Бања Луке и Саша Симоновић, Стефан Ковачевић, Дарко Ивић и Срђа Бјелогрлић из Београда. 

У новом сценском читању драме Солунци говоре налази се и ратни проглас регента Александра, заповест краља Николе Црногорцима, кратак инсерт о Арчибалду Рајсу, као и текст цара Николаја Другог Романова. Регента Александра игра Иван Босиљчић, краља Николу Миодраг Мргуд Радовановић, Арчибалда Рајса Танасије Узуновић. За ТВ театар Драмског програма РТС представу Солунци говоре адаптирао је и режирао Предраг Синђелић. Уредница ТВ театра је театролог Драгана Бошковић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво