Студио 6: Угљеша Новаковић квинтет, пренос

Угљеша Новаковић завршио је своје високо музичко образовање на џез осеку Универзитета уметности у Грацу, у Аустрији. Студирао је и усавршавао се код уметника као што су Дон Менца, Дик Оатс, Боб Минцер, Дејв Либма итд.

Током студија је наступао и у својим пројектима, али и сарађујући са чувеним музичарима као што су Грегори Хачинсон, Тони Лакатош, Марио Гонци, Душко Гојковић. Свирао је у оркестрима као што су Биг бенд РТС, Биг бенд ХРТ, Soul Connection Big band, Belgrade Saxophone Quartet и многим другима. Често је на турнејама по Европи, а на последњој турнеји наступао је са француским саксофонистима Батист Ербином и Иго Афетушом.

Као извођач, аранжер и композитор, Новаковић ствара јединствену мешавину модерног џеза, авангарде, фри џеза и својеврсног импресионистичког тумачења савремене музике. Ипак утемељење налази и у традиционалном звуку својих корена. Први албум који је издао, назван "Tales From the Past", критичари су хвалили као аутентичан и оригиналан, иако често под утицајем великана као што су Колтрејн, Кени Герет или Мајлс Дејвис, а радови на следећем албуму су у току.

реприза, 23. јануар у 05:10 и 13:00

број коментара 0 Пошаљи коментар