ТВ фељтон: Осам векова манастира Милешеве

Поводом великог јубилеја осам стотина година од оснивања једног од најзначајнијих српских манастира који су у Полимљу изградили Немањићи, Редакција за културу и уметност снимила је емисију „Осам векова манастира Милешеве“.

Манастир Милешева је један од значајних темеља духовности и место политичког и културног живота средњовековне Србије. Задужбина је краља Владислава Немањића и гробна црква највећег српског светитеља и просветитеља Саве Немањића. Изграђен је у подножју планине Златар на самом улазу у живописни кањон реке Милешевке. Манастирска црква, посвећена Вазнесењу Господњем, сазидана је у рашком стилу. У њој су чуване Савине мошти које је краљ Владислав пренео из бугарске цркве Светих Четрдесет мученика Севастијских. Лепоту милешевског храма Вазнесења Господњег употпуњују монументалне фреске из 13.,16.и 17.века међу којима се издвајају портрети Светог Саве, краља Владислава, Богородице милешевске и Белог Анђела. Кроз дугу историју свог постојања иако је више пута скрнављен, рушен и паљен, манастир је одолевао свим недаћама и сачувао своје име и култ Светосавља.
О манастиру Милешеви кроз осам векова њеног постојања, о бурним и прохујалим временима, успонима и падовима, догађајима и личностима, духовности, култури и уметности говоре историчари, археолози, архитекте, историчари уметности, историчари књижевности, етнолози, антрополози: др Злата Бојовић, др Драган Војводић, др Зоран Ракић, др Смиља Марјановић Душанић, Младен Томашевић, Марина Бунарџић, Миладин Лукић, др Дејан Радичевић, Славољуб Пушица, Салих Селимовић, Драгиша Милосављевић, др Мирко Ковачевић, Гордана Гаврић и Александар Савић.
Поводом јубилеја, специјално за емисију „Осам векова манастира Милешеве" академик Матија Бећковић је написао песму посвећену Светом Сави.
Емисија је снимана с благословом Српске православне цркве, Милешевске епархије и епископа милешевског господина Атанасија (Раките).
Сценариста и уредник емисије: Светлана Илић
Стручни консултант: Марина Бунарџић
Наратор: Иван Маринковић
Музички уредник: Владана Марковић
Сниматељи: Хаџи Владан Мијаиловић, Бојан Маројевић
Дрон оператери: Добривоје Каитовић, Мирослав Кондић
Сниматељ звука: Милутин Бабић
Дизајнер звука: Небојша Драгићевић
Директор фотографије: Драгослав Бојковић
Монтажер: Милан Радичевић
Редитељ: Ивана Стивенс

реприза, 10. јануар у 02:00 и 09:55

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво