Мира Адања Полак: Ексклузивно - Чувари тајни

Чекајући на један интервју, одсела сам у Јерусалиму у хотелу у арапском делу града. По гостима сам убразо схватила да је то место више од хотела и да има своју причу. Брзо сам се организовала и снимила емисију која говори о неким тајнама места које се зове Америчка колонија. Ево и те приче и те тајне.

Уз помоћ барона Јустинова, деде познатог глумца Питера Јустинова, почетком XX века ходочасници који су дошли у Јерусалим у уверењу да ће се Исус Христос ту поново појавити, оснивају преноћиште за ходочаснике. Ту почињу да одседају туристи и археолози.

Овде су долазили најзначајнији људи данашњице, политичари, писци, сликари и глумци, како би нашли инспирацију. Међу њима и Лоренс од Арабије. Током Првог светског рата, америчка колонија је прехрањивала 2.000 људи дневно, а многи су стизали из Газе, Јафе и Хаифе, где су људи од глади умирали на улицама. Чланови колоније волонтирали су у болницама где су неговали рањенике свих зараћених страна. На овом месту 1993. године у соби број 16, били су и тајни мировни преговори између Палестинаца и Изрелаца, који су се завршили потписивањем мировног споразума у Ослу и историјским руковањем између Арафата и Рабина.

Ово место је познато и по окупљању људи који имају праве информације. Они их размењују и кроје свет. У целом хотелу раде хришћани, муслимани и Јевреји и сви поштују веру других.

Америчка колонија је и даље у поседу потомака првих колониста. Прича о Америчкој колонији је испреплетана са историјом Јерусалима, а прича о оснивачима овог чудног места била је и мотив да вам испричам ову причу.

Реприза, 04. јануар у  12:55

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво