Досије Киш: 30 година касније

Тридесет година је прошло од смрти Данила Киша, а овај писац не престаје да узбуђује читаоце, али и да поларише јавност око свог имена, својих ставова и свога поетичко-политичког наслеђа.

За живота оспораван колико и слављен, Данило Киш је данас класик српске књижевности са Ахиловом петом, али и недвосмислени заштитни знак многих младих писаца, од Србије до Црне Горе, Босне и Херцеговине, који иду његовим стопама.

Ко је био, како и када је постао писац, шта се дешавало у преломним тренуцима његовог живота и литерарне каријере - на ова питања одговара документарна емисија Досије Киш: тридесет година касније, аутора и уредника Александра Гаталице. Гости у емисији, они који су га најдуже и најинтимније познавали: Филип Давид, Вида Огњеновић и Божо Копривица.

Снимана у Београду, Новом Саду и Суботици, емисија Досије Киш: тридесет година касније прати животни пут Данијела Кона који је крштењем у Успенској цркви у Новом Саду постао Данило Киш. Аутори емисије, негде између данашњих улица Лилике Бем и Ћирпанове, трагају за Кишовом Улицом кестенова у Новом Саду. У Субтици на железничкој станици поново осветљавају лик Кишовог оца Едуарда који према пишчевим тврдњама, био аутор најсвеобухватнијег железничког и бродарског реда вожње.

Емисију потписују: Александар Гаталица, уредник и водитељ, Душан Живковић, директор фотографије, Емануела Тасан-Лукић, графичка уредница, и Мирослав Николов, монтажер.

Реприза, 23. децембар у  03:58 и 10:58

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво