Свет будућности: Мегаполис будућности, 11-14

Захваљујући одважности данашњих научника, изгледа да ће живот у будућности бити знатно другачији. Како ћемо изгледати, где ћемо живети, шта ћемо учити и радити и како ћемо стизати на посао... У серијалу Свет будућности представљена су достигнућа науке чија примена још увек делује да је далеко од нас.

У овом тренутку, половина светског становништва живи у градовима. Предвиђа се да ће за петнаест година у градовима живети две трећине људи, и градске области почеће да се преклапају. Тако ће настати мегаполиси, огромне урбанизоване области са сопственом економском инфраструктуром и зонама утицаја. Како ће толики градови поднети огроман број становника који ће ту живети? Уколико не научимо да управљамо ресурсима, живот би могао да постане веома хаотичан.

У будућности ће читави градови ницати за време које је данас потребно за изградњу једне зграде. Паметне зграде ће мегаполисима будућности омогућити да се сами снабдевају храном, водом, енергијом. Биће паметнији и самоодрживији, безбеднији за нас и животну средину. Можда ће чак бити и покретни. Или чак виртуални. Јер у будућности нам неће бити потребни физички градови да бисмо са неким радили или отишли на концерт.

Уредник страног програма Редакције научног програма Марија Стевановић

Реприза, 02. децембар у 07:07 и 15:07 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво