Свет будућности: Саобраћај будућности, 8-14

Како би могао да изгледа такси будућности? У њему нећете видети волан, папучицу за гас или кочницу, већ само дигитализован екран на ком стоји питање: Куда желите да идете? Само треба да укуцате адресу, удобно се сместите и уживате у вожњи. Возовима и тролејбусима, такође неће бити потребни возачи.

Међутим, да ли ће тада пешаци моћи безбедно да прелазе улицу? Итекако, кажу истраживачи. У будућности возила ће моћи сама да примете и препознају пешаке, и то много боље него што то може људско око. Али, где ћемо у будућности паркирати своја кола? Можда у огромним кулама за паркирање које ће стратешки бити постављене у близини великих саобраћајних петљи, којима ће управљати роботи?

Током двадесетог века напорно смо радили како бисмо градове начинили погодним простором за аутомобиле. Сада ћемо морати напорно да радимо како бисмо те градове учинили погодним и за људе. Наравно, технологија ће нам у томе много помоћи. Биће сијасет изузетних могућности. Моћи ћемо да наручимо роботизован такси, да се кроз град возимо у супербрзом трамвају, летимо ваздушним ауто-путевима и живимо у зеленијем, здравијем и одрживијем граду без аутомобила.

Где ће нас "одвести" употреба нових технологија, сазнаћете у новој епизоди серијала Свет будућности - Саобраћај будућности, која је на програму у уторак 15. јануара у 21. 45 на РТС 2.

Уредник Марија Стевановић

Реприза, 11. новембар у  07:07 и 15:14

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво