Читај ми!

Време (је) за елиту: Милован Данојлић

Члан Српске академије наука и уметности, председник Српске књижевне задруге, Милован Данојлић данас живи у Поатјеу у Француској где је дуги низ година био лектор за српски језик на тамошњем универзитету.

Објавио је седамдесетак књига поезије и прозе међу којима су преводи и препеви светских класика Шекспира, бодлера, Бродског, Сиорана, Арагона, Јејтса...

Цео живот пише о менталитету народа коме припада али никада с иронијом. Менталитет нашег човека уздигао је до филозофије живљења. Његови романи Драги мој Петровићу, Балада о сиромаштву, Ослободиоци и издајници, Лепо јесте живети... читају се у даху. Врсни је хроничар и један од најбољих стилиста у српском језику.

У току лета је у Ивановцима, родном селу, недалеко од Љига где је подигао Цркву заветницу. Тамо смо разговарали - отоме како ће изгледати свет без поезије, зашто Срби обожавају Мишела Уелбека, да ли верује у Бога, зашто тврди да је Србе историја изиграла... На примедбу да га бије глас да је писац националиста, кратко одговара - изнуђени националиста.

Говори бритко и јасно, а овај интервју је, како и сам каже, најбољи који је икада дао.

Аутор и уредник: Зорица Пантелић
Симатељ: Иван Димитријевић
Монтажа: Ксенија Савићевић
Продуцент: Славица Стефановић

Реприза, 23. август у 00:01 и 08:01

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво