Историја науке: Коста Стојановић

Коста Стојановић 1867-1921, математичар, државник, утемељивач математичке економије, претеча кибернетике, визионар, преводилац, песник.

Самосвојни и одважни мислилац, остварио је изузетну синтезу различитих наука и друштвени живот тумачио математичким законитостима.

У књизи Тумачење физичких и социјалних појава, опсежно је разрадио замисао да се помоћу термодинамичких категорија може управљати друштвеним токовима. Идеја о таквој целовитости, касније је постала позната као кибернетика.

Дошао је, да као свештеник науке, у овом храму, проповеда велике истине које се дотле нису чуле. Математичка физика бави се мртвом природом, али је њега интересовао цео свет, њега је интересовао живот. Зато је катедра била уска за његов рад. Стојановића је занимао друштвени живот - та жива машина са милионима точкова, коју је звао друштво, и на којој је применио законе термодинамике. Тако је сазидао први мост између теоријске физике и социјалних појава. Својим положајем и искуством био је најпозванији, у целом научном свету, да великим искуствима Првог светског рата да облик математичких закона. Милутин Миланковић.

Ову епизоду из серијала Историја науке реализовали су: уредник и сценариста Борислава Николић, стручни консултант који је уједно и оживео лик овог научника проф. др Александар Петровић, сниматељ Драгослав Бојковић, костимограф Биљана Михаиловић, сценограф Мирјана Андрејевић, организатор Милка Јовановић, монтажер Ђорђе Анђелковић, редитељ Иван Милановић.

Реприза, 22. октобар у 04:19 и 12:19

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво