Мира Адања Полак: Ексклузивно – Слике мог оца, Младена Јосића

Париска аукцијска кућа Друо понудила је на аукцијску продају, пре неколико година, читав опус једног од најзначајнијих српских сликара између два рата. Биле су то слике и цртежи Младена Јосића из породичне колекције.

Младен Јосић напустио је Србију 1950. године. Када се вратио са школовања у Француској, основао је 1937. године и своју школу сликарства из које потичу Миодраг Протић, Стојан Ћелић, Омчикус, Џамоња, Стојан, Бата Михајловић... Умире 1972. године, а сахрањен је на гробљу Монпарнас у Паризу. Његов син Аљоша Јосић, сликар и архитекта, у свом стану у Паризу, где је до аукције боравила ова велика колекција слика, говори о породици и свом оцу сликару.

Многа Јосићева значајна дела налазила су се у Француској, где је сликар наставио своје стварање након одласка из Београда и земље у којој је био одбациван као припадник буржоазије и непожељна личност тадашњег естаблишмента. Како је Јосићев уметнички опус био превелик за чување у кући, породица је одлучила да слике прода, задржавајући само неке за успомену.

Архитекта Аљоша Јосић и његова супруга Схана у овој емисији причају о породици Јосић и њеним путевима. Срећемо и рођаке, пријатеље и познаваоце Јосићеве уметности, као и колекционаре који купујући његове слике враћају их у земљу.

Мира Адања-Полак у кући породице Јосић у Паризу, обилази сликарев атеље а живот великог уметника реконструише кроз причу његовог сина.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво