ТВ фељтон: Пиши као што говориш, мисли као што је написано

Овај ТВ фељтон посвећен је теми цензуре кроз историју. Редакција за културу и уметност припремила је емисију о забрањивању и уништавању књига кроз историју.

Повод да се подсетимо које су све књиге биле забрањиване и ко су били њихови цензори, била је публикација Забрањивање књига у окупираној Србији 1941-1944, коју су приредили библиотекари Даница Филиповић и Никола Марковић. Грађу за публикацију пронашли су Архиви Универзитетске библиотеке Светозар Марковић у Београду, када су дошли до података да је у окупираном Београду, у време Другог светског рата, сналажљивошћу библиотекара спасено око три хиљаде књига које су нацисти желели да униште.

Поред овог важног догађаја који се везује за нашу земљу, највећи део емисије посвећен је цензури и њеним последицама кроз историју, од старог века до наших дана, од првог званичног списка забрањених књига, који је објавила Католичка црква у 16. веку, спаљивања књига у време Хитлерове владавине, па све до савремених цензора којих има у свим земљама света и на свим меридијанима.

У емисији су коришћени инсерти из филмова Фаренхајт 451, Процес, Љубавник Лејди Четерли, као и документарни снимци и фотографије из Архиве Телевизије Београд.
Уредник емисије је Светлана Илић, а редитељ Иван Поповић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво