Иванa Стефановић: Paraphernalia

У Центру за културну деконтаминацију, 3. новембра 2018, одржан је концерт Иване Стефановић у оквиру шестог издања фестивала БУНТ (Београдска уметничка нова територија). Представљена су њена музичка и радиофонска остварења, и звучни записи којима је наденула име парапхерналиа.

Paraphernalia потиче из римског права, долази од грчке речи παραϕερνα - изван мираза. То је лична имовина жене која не спада у мираз и над којом она задржава неограничено право слободног коришћења и располагања.

Рaraphernalia је имовина жене, најчешће безвредна, али ипак њена и неотуђива.
Моје paraphernalia су мали предмети, дугмета која више неће бити зашивена, усна хармоника, комад соли из рудника, модле за вез, луткица покретних удова, разне кутијице, школска перница, фото-апарат без објектива, марамице, огрлице, прстење...успомене којима је или једва сачувано или потпуно изгубљено значење.

У радној соби имам много разног материјала, записа, скица, забележених идеја, корисних и бескорисних, вредних и безвредних; нешто од тога су само белешке на папиру или аудио фајлови, старе касете, видео записи; друго су композиције које дуго нису извођене, па су тако остале скоро заборављене. Неки од звучних и нотних записа су некад искоришћени, неки не, а понеки међу њима су били намењени за једнократну употребу, у позоришту или радијском театру.

Сада сам им се вратила да их овде изложим и покажем. Један део овог концертног програма састоји се од paraphernalia.

Ивана Стефановић је у нашем музичком свету присутна већ педесет година, кроз своје музичко, радиофонско и књижевно стваралаштво. Као композиторка, за радиофонску поему Велики камен, награђена је најзначајнијим признањем за радиофонију Prix Italia 2017. Добитница је бројних признања, од награде Jean Antoine-Triômphe variété из 1974, Октобарске награде за студенте 1976, наградâ ЈРТ-а (1977) или Удружења композитора Србије (1972), наградâ на фестивалу FEDOR (1991, 1992), награде на Другој међународној трибини композитора (1993), Стеријине награде за музику (1997), награде Стеван Мокрањац за композицију 2008. и 2017.

Реприза, 20. септембар у 04:11 и 12:11

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво