Borderland soundtrack: Ледено доба, 2-10

Серијал документарних ТВ емисија Borderland soundtrack, ауторке Бранкице Драшковић, бави се улогом и значајем музике у култури отпора и развојем културне сарадње на постјугословенском простору из угла неколико генерација музичара, које воде исте вредности у том ангажману.

Пратећи хронолошки ток догађаја од осамдесетих година, распада СФРЈ, преко успостављања нових политичких, етничких и културних разграничења у њеном географском оквиру до актуелних прилика, у 10 полусатних тематских емисија комбинацијом личних сећања, искустава и ставова протагониста, архивског и наменски сниманог материјала, представљају се различити примери непристајања појединаца на униформност мишљења какво намећу колективни снови.

Серијал је инспирисан књигом Седма република Анте Перковића о популарној култури у југословенском распаду и посвећен је свима онима који нису одустали од освајања простора слободе.

У процесу утапања целокупне културе и медија у етнонационалистички модел на простору бивше Југославије музика је послужила као моћан политички ресурс у разграничавању нас од њих. Медијска чистка музичких садржаја (етнички чисте радијске фонотеке и ТВ екрани) условила је сваки прекид комуникације, а бројни музичари су се прикључили патритоском дискурсу. Свима онима који су позивали на глас разума против етничке мржње дељене су етикете издајника, а многима су стизали и позиви за одлазак на ратиште. Иако нису имали велике домете, неки од антиратних пројеката и концерата (Римтутитуки, Не рачунајте на нас у Београду и Тко то тамо пјева? у Берлину и Прагу) као и појединачни иступи у пружању отпора национализму, ипак су представљали мала светла у мраку за све оне који су настојали сачувати нормалност у бесмислу ратног лудила.

Реприза, 18. септембар у  03:12 и 11:12

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво