Палета културног наслеђа: Само виола – Дејан Млађеновић

До савременог доба мало је стваралаца у историји музике разумело сложеност, необичност и богатство звука виоле – вековног носиоца алтовског гласа у гудачима, инструмента специфичне средишње позиције у гудачком регистру, који је најчешће добијао улогу учесника у пратњи.

Тек од 20. века виола постаје равноправни носилац солистичке улоге са својим већ етаблираним сродницама, а један од аутора који су томе допринели јесте и српски савремени композитор Дејан Деспић. Он је 1979. године написао Монолог Оп. 66 за виолу соло, још једно медитативно остварење које као да излази из звучног света Бахове музике и са њим се на особен начин спаја.

Дејан Младеновић, свестрани је уметник који равноправно са солистичком, развија и каријеру камерног музичара и чији репертоар обухвата дела широког стилског и временског распона, од барока до модерног доба. Бави се и педагогијом и редовни је професор виоле на Факултету музичке уметности у Београду. Посебно је посвећен извођењу савремене музике, посебно домаће, и многи композитори су му, инспирисани његовим музицирањем, посветили своја дела. Осим што редовно наступа у Србији, Дејан Млађеновић има развијену и међународну каријеру и свира на најугледнијим концертним подијумима код нас и у свету. Добитник је бројних признања.

Концерт је посвећен колегама погинулим у НАТО бомбардовању 23. априла 1999. године и песма Зашто, аутора Мирослава Николића, коју је прочитао глумац Небојша Кундачина, а илустрована је фотографијама Бранка Пелиновића, које су настале непосредно после бомбардовања РТС-а и фотографијама макете Модел кинеске скулптуре 16 спомен обележја страдалим радницима РТС-а током НАТО бомбардовања 1999. године у Београду.

Аутори емисије: Славица Стефановић и Александра Даничић

Реприза, 27. јун у  03:04 и 11:04

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво