Borderland soundtrack: Ја сјећам се 5/10

Упркос мржњи већине, последицама ратова и тврдим границама на Балкану музичари и њихова публика обнављају покидане везе. Били су то емотивни сусрети који су носили много значајнију поруку од оне музичке.

Словенија се јавља као неутрална територија на којој се организују први концерти рок музичара из Србије и Хрватске. Значајан је био и први заједнички концерт у Сарајеву за обнову железничке станице на којем први пут заједно наступају бендови из Србије, Хрватске и Босне и Херцеговине.
Серијал документарних ТВ емисија Borderland soundtrack ауторке Бранкице Драшковић бави се улогом и значајем музике у култури отпора и развојем културне сарадње на постјугословенском простору из угла неколико генерација музичара које воде исте вредности у том ангажману.
 
Пратећи хронолошки ток догађаја од осамдесетих година, распада СФРЈ, преко успостављања нових политичких, етничких и културних разграничења у њеном географском оквиру до актуелних прилика у 10 полусатних тематских емисија се кроз комбинацију личних сећања, искустава и ставова протагониста, архивског и наменски сниманог материјала представљају различити примери непристајања појединаца на униформност мишљења какво намећу колективни снови.

Серијал је инспирисан књигом Седма република Анте Перковића о популарној култури у југословенском распаду и посвећен је свима онима који нису одустали од освајања простора слободе.

Реприза, 23. јун у  03:56 и 11:56

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво