Породичне оазе грађанске Србије: Породица Суботић

Четири нараштаја знаменитих и угледних генерација Суботића оставилa су неизбрисив траг у историји српског народа својом даровитошћу и својом изузетном храброшћу.

Доктор Јован Суботић је био једна од најзначајнијих личности Срба у Хабзбуршкој монархији у другој половини 19. века. Ако се има у виду све оно што је учинио на пољу књижевности, на пољу политике и као културни и јавни радник, онда се слободно може рећи да је он својом делатношћу давао тон животу Срба у Угарској у другој половини 19. века.
 
Супруга доктора Јована Суботића, Савка Суботић, рођена Десанчић, била је међу најобразованијим Српкињама свог времена и предано се посветила програму просвећивања жена. Такође је била оснивач школе за образовање девојака у Панчеву и Новом Саду, прва председница Кола српских сестара и прва почасна председница Београдског женског друштва
 
Дејан Суботић је у руској војсци напредовао до чина генерал-лајтнат. У неколико наврата био је и генерал губернатор. Збивања у вези са Октобарском револуцијом довела су га на Крим, и будући да је био пореклом Србин именован је за конзула Краљевине Србије на Криму.
 
Име доктора Војислава Суботића, у толикој мери повезано је са оснивањем, развојем и афирмацијом српске оперативне медицине да се умногоме може тврдити да је био отац практичне хирургије у Србији. Био је и један од оснивача Медицинског факултета у Београду, на коме је био професор и декан, шеф хируршког одељења Опште државне болнице у Београду, председник Српског лекарског друштва и учесник ратова од 1912-1918. године. Објавио је низ радова из области абдоминалне хирургије, урологије и отропедије.
 
Једини син доктора Војислава Суботића, Иван Суботић, био је познати правник, дипломата и професор. Учествовао је као добровољац у Првом светском рату, а од 1926-1938. године био је представник Краљевине Југославије у Друштву народа у Женеви. Са места амбасадора у Лондону, због неслагања са политиком избегличке владе, прелази у Сједињене Државе. Био је у браку са Анком Гођевац, првом женом доктором права у Србији.
 
Реприза, 11. јун у 00:05 и 08:05
 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво