Историја науке: Атанасије Николић

Атанасије Николић 1803-1882, први ректор Лицеја у Крагујевцу, први школовани инжењер у Србији, математичар, писац првих уџбеника алгебре и геометрије, учитељ цртања

Био је градитељ путева, пројектант прве железничке трасе у Србији, оснивач пољопривредне и инжењерске школе, али и први научник који је утемељио технички језик и излио прве топове у ослобођеној Србији. Николић је био један од оснивача Друштва српске словесности и Народне библиотеке, али и вешт политичар и преговарач, успешан писац драма и сакупљач народних умотворина.

Ова епизода из серијала Историја науке, снимана је у Конаку кнегиње Љубице, где је у прво време био Лицеј, у Архиву и Библиотеци САНУ, који чувају многобројна дела, рукописе и осталу заоставштину овог изузетног научника. Глумачка интерпретација поверена је Драгану Алексићу.

Уредник и сценариста серије посвећене великанима науке је Борислава Николић, спикер Жарко Обрачевић, продуцент Љубица Мирић Петровић, сценограф Мирјана Андрејевић, костимограф Биљана Михаиловић, сниматељ Драгослав Бојковић, монтажер Биљана Кунијевић - Џели, редитељ Иван Милановић.

Реприза, 10. јун у  02:17 и 10:17

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво