Арт зона: Менаше Кадишман

Менаше Кадишман - Бескрајна прича о Аврааму у Исаку. У просторима »нулте цивилизацијске платформе«, конкретно, на територији која се данас назива Израел, све задобија дугачку сенку временске перспективе и ехо библијских времена, а догађаји се другачије преламају.

Тако ће сусрет аутора ове емисије са Менашеом Кадишманом, једним од најзначајнијих савремених израелских уметника, високе интернационалне репутације, у његовом атељеу у Тел Авиву, гледаоцима открити један сасвим особен савремени ликовни рукопис и дубоко хуману поетику са снажним одјеком прошлости. Одевен већ деценијама једнако у духу старине, у редукованој пастирској одећи од танког белог платна и у сандалама, Кадишман је темељно упитан о пореклу зла у људској природи, и трајно посвећен темама Рођења, Жртве, Патње и Смрти.

Његови радови заступљени су у многим угледним музејским колекцијама и збиркама - од музеја у Тел Авиву и Јерусалиму, преко Стеделијка у Амстердаму и лондонског Тејта, до Метрополитена и Музеја модерне уметности у Њујорку, али и фундуса Музеја Модерне уметности у Скопљу. Централну тему његовог стваралашта чини библијска прича о Авраму и Исаку, коју он стално варира, преиспитује и редефинише. У истраживању непролазних тема, уметност овог великог ствараоца и сама je добила вечни карактер упркос чињеници да нас је пре неку годину само физички напустио.

Уредник и аутор емисије: Данијела Пурешевић
Редитељ: Ивана Стивенс

Реприза, 28. мај у 02:18 и 10:18

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво