Арт зона: Војин Бакић

Ретроспективна изложба једног од најзначајнијих вајара југословенског простора, Војина Бакића, којег је светска критика сврстала међу најважније европске модернисте, приређена у загребачком Музеју савремене уметности, проглашена је најважнијим културним догађајем 2013. године у Хрватској.

О овој изложби, нитима које Бакића повезују са српским простором, о судбини његових скулптура у Хрватској током 90-их година протеклог века, као и о актуализацији његовог стваралаштва у новом миленијуму, говоре: историчар уметности др Јеша Денегри, архитекта Снежана Ристић и кустос београдског Музеја савремене уметности Рајка Бошковић.

Феномен апропријације, односно - присвајања, који у уметности 20. века постаје један од доминантних чинилаца у процесу проширења појма уметничког дела, био је предмет докторске дисертације, као и недавно објављене књиге Уметност присвајања историчара уметности др Дејана Сретеновића, који у вечерашњој емисији образлаже своје тезе.

На трагу својих дугогодишњих истраживања у домену документаризма у проширеном пољу, превасходно усмерена ка темама, како личног, тако и колективног идентитета и сећања, београдска визуелна уметница Ана Адамовић, у Салону Музеја савремене уметности представила је мултимедијалну поставку насловљену Два хора. Ана Адамовић говориће о овој поставци, али и свом целокупном стваралаштву.

Уредник и аутор: Данијела Пурешевић
Режија: Марко Шотра

Реприза, 21. мај у 02:59 и 10:59

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво