Час анатомије: О Сајаму књига

Постоји шездесет једну годину, важи за најзначајнију књижевну манифестацију у југоисточној Европи и јединствено место сусрета писаца, читалаца и издавача. Прошлогодишњи Сајам књига у Београду имао је слоган Књигу у руке. Сви се слажу да је постао институција, саставни део културног живота једног града, али и слика културне политике, односа према књизи и промена које су захватиле готово сваки сегмент друштва.

Час анатомије анализира однос између културе и естраде, тржишног и квалитативног принципа у књижевности и културном јавном простору, и поставља питања: какав Сајам књига имамо, а какав нам је потребан, шта се дешава на Сајму, каква дешавања му претходе и шта после Сајма књига, шта је његова предност и у чему се крије његова моћ, а шта су му мане и недостаци? Ако кажемо да током Сајма писци, читаоци и издавачи имају јединствену прилику да се сретну и промовишу књигу и читање, не изричемо ли тако критику остатку године када и писци и читаоци и издавачи живе и раде помоћу једног прилично девастираног културног модела?

На ова питања одговарају гости у студију, оснивач и главни уредник издавачке куће Клио Зоран Хамовић, писац и драматург Миомир Петровић који на Сајму промовише своју нову књигу и оснивач и директор издавачке куће Лагуна Дејан Папић.

Уреднице емисије: Марија Ненезић и Јасмина Врбавац
Редитељ: Филип Чоловић

Реприза, 12. мај у  10:13

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво