Читај ми!

313: Синови светлости и синови таме, 4-14

Хришћани, иако су научили од својих епископа да је Бог створио добар свет, у трећем и почетком четвртог века нису имали много прилике у свакодневици да уживају у тој доброти. Хришћанске заједнице, раширене по целом Римском царству, током прва три века стекле су много непријатеља а ниједног савезника...

Деције је сасвим променио однос римске државе према хришћанима. Он је сматрао да хришћани, којих је тада било око три милиона, угрожавају Римско царство, напредак, обнову. Неприлике које је Царство почело да доживљава, хтео је да превлада на разне начине, али као једну од најважнијих мера сматрао је потпуни обрачун са хришћанством. Деције издаје едикт према коме су сви грађани Римског царства, без обзира којој религији припадају, дужни да принесу жртве паганским боговима и то пред службеном комисијом. И тада је почео први велики, општи и систематски прогон који је захватио све делове царства. Хришћани никада нису заборавили Децијеве прогоне и због оваквих поступака он је остао забележен у историји као један од најсуровијих прогонитеља.

Учествују: проф. др Радивој Радић; мр Владан Таталовић; проф. др Славко Ковачић; др Еутерпе Марки; проф. др Радомир Поповић; академик Ненад Камби; Татјана Јесретић; дон Антон Белан; Анђело ди Берардино; Никла Цафања; Кармело Скандура; Ђовани Ђентили.

Уредник серије: Божидар Николић; главни стручни консултант и сценариста: проф. др Радивој Радић; сниматељ: Васко Васовић; монтажер: Марко Драгојевић; редитељ: Татјана Феро.

реприза, 19. септембар у 02:20 и 10:20

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво