Читај ми!

Филозофија и… Карл Јасперс

Серијал Филозофија и... у новој емисији говори о једном од највећих представника егзистенцијалистичке филозофије, немачком филозофу Карлу Јасперсу.

Овај филозоф своју филозофску мисао градио је из психијатрије и психологије. Оставио је значајан утицај и на теологију. Његове мисли, анализе, књиге, научни списи описали су почетком прошлог века судбину модерног човека.

Суштину нашег постојања према Јасперсу чине осећаји несигурности и коначности а они се испољавају у такозваним граничним ситуацијама као што су смрт, болест, патња или осећај кривице. То су ситуације које проживљава сваки појединац током свог живота и у тим ситуацијама он мора да се одреди. Његов однос у кључним животним ситуацијама, одређује његово постојање и његово биће. Наука као таква у модерном свету има ограничења у погледу схватања човека и његове суштине.

О његовој биографији, основним начелима Јасперсове филозофије и граничним, животним ситуацијама говори филозоф Роберт Стојиловић, који се за мајку свих наука, филозофију, заинтересовао преко психологије.

Аутор и уредник: Јасмина Вујновић Милошевић

Реприза у 11:40

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво