Путеви римских императора: Виминацијум - блистави град

Четврта емисија из серијала Путеви римских императора носи назив Блистави град и посвећена је археолошком локалитету Виминацијуму.

Римљани су у 1. веку нове ере освојили провинцију Мезију Супериор и на Дунаву, у близини река Млаве и Мораве, подигли град Виминацијум. За шест векова колико је град постојао, имао је око милион и по становника и војни логор са шест хиљада војника. У последње три и по деценије археолози су откопали маузолеј, терме, амфитеатар, војни логор, капију града, улицу, бедеме, као и 14 000 гробова у којима је пронађено више хиљада предмета, накита и фресака. Град Виминацијум у највећем делу још увек лежи испод њива и ораница, на простору копова Термоелектране Костолац.
Наратор емисије др Миомир Кораћ, директор Археолошког института у Београду и директор Археолошког парка Виминацијум, водиће нас кроз прошлост Виминацијума. Из његове приче сазнаћемо када је град подигнут, како су војници градили војни логор, где су се налазиле терме, капија града, главна улица, ко су били становници града Виминацијума и како је у 6. веку нестао један блистави град.

Уредник и сценариста: Светлана Илић
Наратор и стручни консултант: др Миомир Кораћ
Сниматељ звука и дизајн звука: Миљан Ђукић и Небојша Драгићевић
Дрон оператор: Владимир Ивановић
Директор фотографије: Петар Вујанић
Монтажер: Марко Драгојевић
Редитељ: Ивана Стивенс

Реприза, 25. март у 02:02 и 08:02

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво