Дмитриј Шостакович: Симфонија број 13, b-moll, Оп 113

Симфонија број 13 компонована је 1962. године. Збир је пет песама које је написао руски песник Јевгениј Јевтушенко, некада enfants terrible руског песништва. Ансамбл чине соло баритон, мушки хор и оркестар. Ова симфонија, коју можемо посматрати и као ораторијум, почиње са делом које се зове “Бабин јар”, што је иначе и поднаслов симфоније. Поема говори о масакру који је извела Хитлерова армија након поробљавања Кијева, у јесен 1941. године. Хиљаде грађана јеврејске провенијенције окупили су нацисти и стрељали недалеко од јарка под називом Бабин јар.

Нигде у Шостаковичевом раду утицај Мусоргског није толико видљив као у овом делу.
Премијера је жељно ишчекивана и одиграла се 18. децембра 1962. године. Дириговао је Кирил Кондрашин, који је касније током турнеје по Холандији пребегао на Запад.
Сведок дешавања, Тамара Грум Жимајлов се сећа: " Композитор је устао да се поклони - био је живчан - посматрао је овације и радовање оркестра са изразом очајања на бледом лицу. Изгледао је као на путу за вешала. Са друге стране, на сцену је енергично, у два корака, готово скока, ступио високи песник. Стајали су један поред другог, Шостакович и Јевтушенко. Инкарнације скромности и самопоуздања збијени међу пултевима и корпама са цвећем."
Критика Стаљинове владавине била је очигледна и публици и званичницима, те је Јевтушенко био приморан да измени неколико редака у својој поеми, док је музика остала недирнута.
Дозвољено је било само неколико извођења симфоније шре него што је одлучено да буде забрањена. Забрана је трајала дуго година.

реприза, 20. јануар у 06:01 и 14:01

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво