Троицкосавск-Кјахта Саве Владиславића

У далеком Сибиру, близу границе са Монголијом, налази се градић Троицкосавск, данас Кјахта, који је основао Србин из Херцеговине, гроф Сава Владиславић, док је за руски двор преговарао и успоставио границу са Кином.

Огромна је важност његовог подухвата, јер је коначно утврђена 6.000 км дугачка граница, која скоро неизмењена траје и до данас. Била је то круна активности човека који је саветовао цара Петра Великог у више ратова, основао тајну службу Русије, на тргу робова купио прадеду будућег песника Пушкина, пунио Ермитаж делима великих мајстора и који никада није заборавио одакле је.
У граду је Сава Владиславић подигао и цркву посвећену Светом Сави, као духовну предстражу на источној граници Царства. Крајем 18. века, црква је уништена у пожару. На том месту подигнута је велика Црква Св. Тројице, чији део је посвећен нашем Св. Сави.
О култу Светога Саве у Русији, о необичној личности Саве Владиславића и његовим заслугама за Руско царство, о духовном буђењу данашње Русије, о великој прослави, која је слика евроазијског духовног простора, биће речи у овом дугометражном документарном филму.
Сниматељ је Часлав Петровић, а уредник и редитељ Драган М. Ћирјанић.

реприза, 26. новембар у 09:06

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво