60 узбудљивих година: На слово на слово

Емисија тематски захвата најузбудљивије и најзначајније тренутке кроз 60 година у пројектима дечјег школског, образовног, научног програма и редакције за екологију.

Телевизија је забележила слетање на месец и разбијање атома; генерације су одрастале на емисијама "Коцка, Коцка, Коцкица", "Невен" и "Полетарц", слова су се учила кроз серијал "На слово на слово" а лутке су остале вечна инспирација деце како некад кроз серијале "Лаку ноћ децо" тако и сад уз "Кукурику шоу".
Осврнућемо се и на наше незаборавне серије "Приче из непричаве" и "Сиви дом" као и чувену "Метлу без дршке". Гости су Владимир Андрић, Миња Субота, Јасминка Петровић и редитељ Владимир Алексић.
Уз школски програм некада се учило, школе су у оквиру часова пратиле наш програм о чему ће говорити Владо Ђукановић лингвиста, Синиша Алексић, дугогодишњи уредник у школској редакцији и глумац Ненад Ненадовић.
Пројекти образовне редакције за описмењавање кроз серију "ТВ буквар" и чувена Кика Бибић оставили су велики значај у градњи некадашње земље а како је све то изгледало иза камера говоре некадашњи уредници ових програма као и данашњи сарадници Слободанка Пискудили Чолановић, историчар Милош Ковић и естетичар Милош Шуваковић.
Илија Церовић, главни и одговорни уредник образовно-научног програма, евоцира своје успомене на сарадњу са легендарним Рашом Поповом чији је серијал "Научни програм" превазилазио оквире популаризације науке, а Владимир Јеленковић, некадашњи уредник ове редакције, објашњава нам зашто је дело Николе Тесле до дан данас остало несагледиво.
РТС је много помогао у афирмацији Виминацијума о чему говори Мишко Кораћ, директор овог археолошког комплекса. Развојем науке и технологије показала се и неопходност ширења еколошке свести о чему нам говори Драгана Васиљевић, уредница култне емисије "Еко Караван" која памти почетке оснивања ове редакције 1992.
Гости су и Никола Лоренцин, редитељ као и сниматељ Слободан Обрадовић. Певају "Колибрићи" подсећајући нас на незаборавни рад Драгана Лаковића, "Дечји хор" РТС-а, Квартет "Рошер", "Dance factory" као и мале балерине из балетске школе Ане Пфлуг.
Уреднице емисје су Наташа Дракулић, Невена Младеновић Благојевић и Весна Павличек, музички уредник Тамара Петковић а редитељ Филип Чоловић.
Водитељи су Ивана Миленковић и Бранко Веселиновић

реприза, 15. септембар у 03:50 и 11:50

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво