Џо Завинул, 1. део

Џозеф Ерих Завинул постао је Џо када је као двадесетогодишњак, почетком педесетих година прошлог века, чуо џез пијанисте Џорџа Ширинга и Ерола Гарнера.

Завинул крајем 1958. добија стипендију на Берклију и одлази у САД. На Берклију се задржао само недељу дана, јер је добио понуду од трубача Мејнарда Фергусона да му се придружи на турнеји. Први велики успех Џо Завинул је постигао као пијаниста у квинтету саксофонисте Кенонбола Едерлија. Спаја џез са соулом, роком и разним етноутицајима, по чему постаје најпознатији.
Прекретница у његовој каријери био је настанак групе Weather Report, коју су новембра 1970. са њим оформили Вејн Шортер и чешки басиста Мирослав Витоуш, којег је касније заменио Џако Пасторијус. Његов можда највећи хит Birdland, помогао је овој групи да постане светски популарна. Године 1980. одржали су пред 4.000 људи сјајан концерт у Хали Пионир. Иначе, Завинул је у Београду свирао још неколико пута: 1987. у оквиру Месама, 1998. и 2003. у центру Сава. Пред гледаоцима канала РТС 3 је снимак концерта из 2003. године.

реприза, 21. август у 07:11 и 15:11

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво