Палета културног наслеђа: Микан Аничић – Лепота ће заиста победити зло

Стваралачки посвећеник - Микан Аничић кроз велики део свог опуса негује митолошку традицију. Метафизичке слике, апокалиптичне визије, нетипичне композиције, антиапостоли у космичком простору, као и све оно што је својствено људском бићу - рађање, детињство, кајање, успон, пад, отмице и смрт - призори су педесетогодишњег опуса, из којег је, у Галерију РТС, пренет тек део најрепрезентативнијих слика српског и француског уметника Микана Аничића. Део ове поставке је и репрезентативно дело "Отмица Европе" (уље на платну, 2005) награђена у париском Гран Палеу, Салону француских уметника 2006.

Његов ликовни кредо, његово веровање у лепоту, у животност и страст - почива на класичним сликарским постулатима, а аналитички и промишљено говори о специфичној драми садашњег времена, која може да се тумачи на различите начине. Попут старих мајстора, мотивски, технички и сталним истраживањем игре светлости, као и монументалним форматима, Аничић синтетизује различите епохе - антику, ренесансу, барок, лична искуства, као и нека измаштана, али и будућа времена у једно време... у метавременску слику у којој је све дозвољено... од митолошких бића, преко сећања из детињства и колективног историјског сећања - до алегорија и катаклизмичних призора.

Када је сликар од својих почетака до зрелог стваралачког доба ослобођен притиска да се по сваку цену укључи у модерност, када је аутентичан и суочен са сопственошчу и лишен притиска трансавангардних токова, онда такав начин стварања и размишљања буди наду да ће лепота заиста победити зло. И то је један од начина разумевања и читања слика Микана Аничића.

Директор фотографије: Васко Васовић / Сниматељ: Никола Стевановић
Аутори емисије: Славица Стефановић и Александра Даничић
Монтажа: Милица Живојиновић и Ђорђе Анђелковић

реприза, 30. јул у 04:23 и 12:23

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво