Радомир Стевић Рас: Играч на жици

Радомир Стевић Рас, сликар, илустатор, аутор особене ћирилице расовице, оснивач Позоришта игралишта, један од првих мултимедијалних уметника. Рас је, као ратно сироче, одрастао по домовима. У једном сиротишту код Качарева, док је изучавао лимарски занат, мајстор је приметио да је превише добар за лимара.

Студирао је у класи професора Михајла Петрова. Веру Павладољску, поему Матије Бећковића, објавио је као луксузно библиофилско издање, са дванаест графика, исписану Расовом ћирилицом. Своју будућу супругу Еву упознао је у уторак, а венчали су се у недељу. Она ће, све до његове преране смрти, бити Расов модел и муза.
Изложивши у излогу некадашње галерије УЛУС-а, у згради Југоекспорта, живог петла са натписом ''Гагарин у космос, а ја у лонац'', Рас је извео први хепенинг у Београду. Тај уметник раскошних ренесансних талената, имао је, према речима његових бројних пријатеља, рентгенски смисао да у људима препозна таленат и натера их да то и раде.
Емисија је снимљена 1992, на десетогодишњицу Расове смрти. Учествују: Ева Рас, Миодраг Ђорђевић, Слободан Стојановић, Милош Жутић, Александар Поповић, Милош Радивојевић, Боро Стјепановић, Иван Бекјарев.

Аутор: Анита Панић
Редитељ: Радивоје Андрић

реприза, 26. јул у 03:15 и 11:15

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво