Кармина бурана

У серији јубиларних концерата у Дворани Сава центра 27. маја 2017. у 20 часова, под управом маестра Бојана Суђића, Симфонијски оркестар и Хор РТС, Симфонијски оркестар и Хор ФМУ, Дечји хор и Колибри РТС, Академски Хор Обилић, Институт за уметничку игру, уз солисте сопрана Марију Митић (Србија/Немачка), тенора Дејана Врбанчича (Словенија) и баритона Ивана Тириона (Белгија), извели су најпопуларније дело немачког композитора Карла Орфа, кантату Carmina burana.

Орфов музички језик је једноставан, дијатонски, непосредан, са израженим значајем ритмичке компоненте музичког тока. Његова дела одликују елементарна снага и експресивност. Али иза спољашње једноставности Орфовог рукописа крију се многа значења и његове партитуре омогућавају слојевита читања. Мада кантату изводе и омладински и аматерски ансамбли, нову димензију њеног звука могу да раскрију тек врхунски професионалци и то је разлог што је маестро Бојан Суђић изабрао да је представи публици у години јубилеја. Сама тематика кантате увек је подстицајна и актуелна.
Текст за Carminu buranu Орф је нашао у истоименом средњовековном немачком зборнику у којем су скупљене песме омиљене међу младим студентима теологије, али далеке од религиозних тема. Песме су се односиле на уживање у вину, љубавне теме, пасторалну лирику, сатиру на рачун цркве и власти. Орфова музика је на сјајан начин изразила дух тих текстова.

реприза, 25. јун у 04:23 и 12:23 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво